vineri, 12 iunie 2015

Tema familiei - Moromeții

Fam este instituție sacra, in care isi găsesc adăpost si fericire parintii si copii, un refugiu in fata singuratatii si un spatiu al perpetuarii valorilor, al transmiterii lor din generatie in generatie.
 Tema fam este una dintre cele mai întâlnite din literatura, ea permitand surprinderea unui complex proces de interrelationari umane. Complexitatea pe care o presupune ilustrarea unor astfel de relații impune desfasurari epice ample, fapt care implica abordarea temei fam prin specii ca nuvela si romanul.
 Apare in ipostaze diferite in lit realista de a lungul timpului : fam tradițională care respecta modelul fam antice : tatal pe de o parte, seful fam, autotitatea incontestabila si pe de alta parte, mama si copii, ca elem subordonat,  un mod care i se opune este cel ap antifamiliei in care tatal isi pierde autoritatea, sunt romane realiste in care este ilustrata si fam moderna in care se afirma independenta femeii in sensul ca este pe pozitie egala cu barbatul sau, chiar responsabila de întreținerea financiara a membrilor fam.
 Romanul Moromeții de M Preda este împărțit in doua volume, primul apare in 1955, al doilea vol apare in 1967,  au fost gândite ca făcând parte dintr-o tetralogie : Moromeții vol 1,2,  Delirul,  Marele singuratic.
  Are suport autobiografic, scriitorul marturisind ca modelul pe care l-a urmat in realizarea pers Ilie Moromete a fost oferit de personalitatea tatalui sau, Tudor Calarasu. " Modelul pe care l am respectat a fost tatal meu. Era un om pe care n as putea sa spun dacă l am iubit mai mult sau l am admirat mai mult."
 Ca incadrare in specie este un roman realist, social, cu elemente de modernitate.
 Modelul in Moromeții e fam trad, tatal autoritar, pozitia tatalui in timpul mesei se afla pe pragul usii, urmarindu i pe toti cu privirea.
 Conflictele latente dintre tata si fii sunt cauzate de pământ și locul de casa,iar banii sunt mult mai importanți pt ei decat tatal lor si demnitatea taranului autentic.
 Antifamilia este ilustrata prin contrast cu atmosfera din casa lui Moromete, este reprezentata de fam lui Traian Pisica, se fixeza la granița dintre fictiune si realitate, pt ca este descrisa intr o povestire orala spusa de Moromete si poate fi considerata rolul imaginației acestuia.
 Se păstrează structura fam tradiționale dar tatal este mai mult absent, lipsit de autoritate, intre membrii familiei nu există comunicare, o dovedesc haosul relatiilor,  viciile copiilor obișnuiti sa fumeze, sărăcia in care se zbate fam.
 In roman sunt surprinse mom in care fam intra in declin: tatăl lupta sa tina fam unita, se înmulțesc prob financiare, răzvrătirea fiilor atrasi de fascinatia banilor, lipsa de comunicare,  neputința tatalui de a sesiza la timp consecintele acceselor de libertate ale celor 3 băieți mai mari, a căror ostilitate este alimentata de Guica.
  Simbolistica titlului, fam Moromete este oglinda in care se reflecta celelalte fam din roman, problemele lor devin probemele comunitatii rurale : pam rămâne garantia echilibrului material si masura demnitatii umane si in fam lui Botoghina sau al lui Tudor Balosul, libertatea materiala ca in cazul lui Ilie. Moromete ii da posibilitatea lui Cocosila sa aiba si alte preocupări printre care se numara pasiunea pt politica, nu se poate afirma ideea emanciparii pers fem din lumea satului, dar pers ca Polina sau Anghelina prin autoritatea cu care isi impun in fam tanara punctul de vedere in fața socrilor par sa anunte un alt tip de femeie voluntara si capabila sa si decida singura destinul.
 Asadar, drama paternității aduce o anumita schimbare a ordinii cunoscute de lume, risipa fam duce la prăbușirea morala a tatalui.
 Consider ca, tema fam in romanul Moromeții este prezenta într-o maniera moderna, cu realism, val romanului fiind sporita de acest aspect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu