duminică, 14 iunie 2015

Plumb, George Bacovia

Simbolismul este un curent literar aparut la început de sec xx ca reacție impotriva romantismului, concentrat sa transmita stari de melancolie, neliniște, deprimare, singuratate sau chiar nevroza.
  Simbolismul are ca trasatura principala subiectivitatea disc liric, daca avem pers a 2a predominanta textul se transforma într-o confesiune, la pers 1 textul se transforma într-o arta poetica. Arta poetica este poezia prin intermediul careia autoruk isi dezvaluie conceptia despre arta, lume, viata, dar și despre propria misiune.
 O alta trăsătura este preferinta pentru anumite teme sau motive ;expresivitatea este maxima, sunt prezente fig de stil si imag artistice. Se respecta prozodia clasica, titlul este întotdeauna concis redus la unu, doua cuvinte si anticipeaza tema sau mtv fundamental.
  Poetul se încadrează la ultima faza a simbolismului autentic cu trecere catre expresionism.
  Poezia Plum de G Bacovia apare in anul 1916, nu atrage atenția cititorilor sau opiniei publice, asa cum ar fi normal deoarece aparitia are ca decor Primul Război Mondial; are la baza o int reala, soția lui, Agatha Bacovia povestește despre o vizita facuta de el la cavoul fam Sturza.
  Ținând cont de faptul ca este o poezie liminara si ca disc liric este subiectiv, atunci ea trebuie considerata o arta poetica.
 Tema este neacceptarea conditiei umane, incercarea de a o schimba si caderea in depresie.
 Titlul este concis, redus la un singur cuvânt folosit cu sens conotativ, din pct de vedere denotativ plumbul este un metal cenușiu, greu, nemobil, toxic,  dpdv conotativ el devine sugestie pt sfarsit, deprimare, închidere, lipsa de speranță, apasare sufleteasca, singuratate.
 Tipul de lirism oscilează intre ob si sub.    Disc liric este reprezentat de doua strofe de tip catren.  In strofa I se prezintă un spațiu deschis, sinistru si înconjurat de morminte, deschiderea este relativa in poezia bacoviana, pt ca o limita exista întotdeauna chiar dacă se garantează liberatatea de miscare.
 Se formează un camp lixico semantic al ob funerare : sicriele de plumb,  coloanele de plumb, veșmântul funerar, coroanele de plumb, particularizate prin același epitet repetat obsesiv, atmosfera creata este deprimanta si sta sub semnul morții.
 Peisajul este dinamizat prin intermediul prezentei vantului ca fen meteo predominant. Acesta primeste o dimensiune auditiva, nu doar vizual, determinat de sunetul sinistru provocat de coroanele de plumb.
 Atenția eului liric se îndreaptă spre cadrul exterior, este contemplativ "stam singur"  este sugestie a deprimarii, este pesimist si infricosat de moarte.
  Verbul "scârțâiau"  din ultimul vers, intareste senzația de iritare, nevroza, angoasa.
    In a doua strofa, spatiul este dublu reprezentat, atat deschis cat si inchis.  Prin "dormea intors amorul meu de plumb" acesta se refera la faptul cs iubirea spirituala pt el nu exista si nu crede ca il poate salva din fata mortii.
  Peisajul este static, nu este contrazis de prezenta aripilor, ele sunt negatia ideii de zbor, asociate vb atarnau provoacă ideea de inaltare care a esuat, nu de zbor, ci de prăbușire.
 La nivel gramatical, pred subst si vb. Subst fixeaza repere ale cadrului nat si marchează repere al timpului.  Verbele exprima actiuni ale eului p si ale elem decorului.  Adj putine si advrrbele particularizează elemente dec sau act exprimate de vb. Pron la pers a 3a îndreaptă atenția cititorilor si spre o alta prezenta decât aceea a poetului.
 C ls clarifica ideile poetice, introduc cit in atm poeziei.
 Poetul alege in mod intenționat cuvinte in al căror final se regăsesc consoane surde pt a transmite si din punct de vedere fonetic, unul dintre mtv poeziei tipic simbolist, acela de inchidere, de izolare, de zgomot estompat din care nici ecoul nu se poate auzi.
 Poezia plumb de G B este o arta poetica si se înscrie in lirica simbolista moderna prin folosirea simbolurilor, a repetitiei, prin valorificarea cromaticii, a sugestiei si prin exprimarea propriei conceptii despre conditia artistului intr o lume sufocanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu