luni, 8 iunie 2015

Caracterizare de personaj " O scrisoare pierduta"

Def pers :
  Pers este "fiinta de hârtie" ,  o prezenta reala sau imaginara din operele epice sau dramatice, particularizata de trasaturi fizice și morale si asupra căruia autorul își dezvăluie conceptia despre lume și viata.
 Clasificarea prs se face după mai multe criterii : dupa imp lor in acțiune : principal, secundar, episodic, dupa apartenenta la un plan de acțiune : real, dupa complexitatea trasaturilor de caracter : prs complex, rotund, dinamic, imprevizibil ;prs caracter, plat, static, previzibil;dupa nat trasaturilor :prs pozitiv si prs negativ.
 Modalitatea de carct a unui prs se realizează prin procedeele specifice, prin autocaracterizare, din prsp altui prsj, pt caracterizarea directa; prin fapte, limbaj, vestimentație, onomastica, relatia cu alte prs pt caract indirecta.
 "o scrisoare pierduta"  s-a jucat pt prima data pe scena Teatrului National din București, in 13 noiembrie 1884, este cea de a treia din cele 4 comedii scrise de autor.
 Titlul este analitic, alcătuit dintr-un articol nehotărât, un substantiv ce determina derularea unor ev care situează pers pe pozitii conflictuale, iar ceea ce denumește cauza declansarii conf este cuv "pierduta".  Zoe Trahanache este singurul pers fem al comediei lui Caragiale, este soția lui Zaharia Trahanache si amanta lui Tipatescu, ea reprezinta doamna distinsă din societatea burgheza.
 Cd se face mai întâi din persp eului dramatic, pe lista pers, Zoe apare spre sfârșit si este denumita "soția celui de mai sus" . Din perspectiva altui pers, in mod constant Zoe poate fi definita singurul pers fem al piesei, "singura doamna a pieselor lui Caragiale"   ii putem banui pe toți ceilalți îndrăgosti in secret de ea; Zaharia Trahanache o crede fidela, simtitoare, fragila, vulnerabila,  Ștefan Tipatescu o iubeste, pt ea si a ratat cariera politica, ii cere sa fie "barbata"  si chiar este metaforic bărbatul din piesa, singura care gaseste sol problemelor.  Pristanda ii recunoaște autoritatea si influenta " sa ne așteaptăm de la dumneaei la o protecție" , Cațavencu spune despre ea " madam Trahanache, esti un inger",  farfuridii o vede ca pe orice fem ambitioasa, Cetățeanul turmentat o admira fara rezerve, închina in cinstea ei in finalul piesei de teatru cu replica " dama buna"
 C. ind se realizează prin limbj si onomastica, din fapte si limbaj intelegem ca Zoe are o oarecare cultura, ea si Tipatescu nu fac greșeli de exprimare.  Faptele scot in evidenta ca este o femeie influenta, ea conduce prin soț si amant județul si Partidul Liberal,  e conștienta de puterea ei, de aceea ii si promite victoria in alegeri lui Cațavencu.  Onomastica scoate in ev vitalitatea pers, optimismul, statutul de invingatoare pt ca Zoe in greaca veche înseamnă "veselie" ,  "sete de viata" ,  "dorința de a trai" .
  Comicul de caracter reliefează insusirile care reies, in mod indirect din atitudine, faptele și vorbele doamnei Trahanache, iar in mod direct din didascalii sau din opiniile celorlalte pers, conflictul dramatic fiind realizat prin întreaga varietate a comicului.
 Comicul de situație definește structura imorala a Zoei, aceasta avea de 8 ani o relație amoroasa cu prefectul St Tipatescu și este in piesa pretextul dramatic din cauza careia se declanșează toata agitatia, deoarece pierde, din neatenție scrisorica de amor primita de la amant.  Doc devine instrumentul santajului politic, in mana lui Cațavencu, adversarul politic al soțului si al amantului ei.  Cațavencu o ameninta ca publica scrisoarea in "racnetul carpatilor" daca nu capătă in schimb portofoliul de deputat. Ca urmare Zoe se dovedește o luptatoare, hotarata si foloseste tot arsenalul de arme feminine ca sa si salveze onoarea.   Zoe săvârșește cu delicatețe gestul de iertare a lui Cațavencu atunci cand își recăpăta scrisoarea, asigurându-se cu abilitate de devotamentul acestuia in a conduce festivitatea alegerilor,  consolandu l ca aceasta " nu i cea din urma Camera".  Nu are regrete ca isi tradeaza sotul, povestea cu Tipatescu durează de multa vreme intrand astfel im obisnuinta zilnica, nu o mai vede ca pe o infidelitate.  E vizibil ca il iubeste mai puțin decât o iubeste el, atunci cand refuza sa fuga impreuna si cand il ameninta ca il va alege pe Cațavencu si ca ii va devenii lui Tipatescu cel mai mare dușman.
 Cel mai mult, Zoe se teme sa nu fie compromisa deci va pierde in fata societății aparenta de femeie cinstita.  Zoe Trahanache este unicul pers fem din comedia lui I L Caragiale " o scrisoare pierduta"  sau"cocheta adulterina" asa cum a fost etichetata de criticul interbelic Pompiliu Constantinescu.


 Mult spor la învățat!  Sper ca am fost de ajutor.  Pup.  Andreea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu