luni, 8 iunie 2015

Enigma Ot. Caracterizare de personaj

 Romanul de tip balzacian este in esenta un roman doric, care releva un tip de valorificare a formulei realiste, autorul a preluat din opera scriitorului francez Honor de Balzac anumite teme si motive.
 Romanul de tip balzacian este particularizat de cateva trăsături :sursa de inspirație o reprezinta mediul citadin, acțiunea este fixata cu detalii în timp si in spațiu, decorul si pers sunt descrise detaliat ajungând la înțelegerea personalitatii acesteia ;narațiunea este obiectiva.
 Romanul "Enigma Otiliei"  apare in anul 1938, este al doilea roman ca apatitie dupa cel intitulat "Cartea nuntii" . Se presupune ca pers Otilia a fost inspirata de o cunostiinta reala, fiica vecinilor gazdei sale, de care autorul in adolescenta a fost îndrăgostit.
 Tema romanului se caracterizează prin complexitate, el permite mai multe niv de lectura, poate fii citit ca : romanul unei moșteniri (tema tipic balzaciana, scopul unic al majorității pers este acela de a obține prin orice mijloace averea lui M. C. ), roman fresca a unei societăți (citadina, mica burghezie este surprinsa din mai multe perspective :in rel sociale, in afaceri, in familie, de iubire) ca un roman de dragoste (F-ot-pascalopol), romanul unei familii, clanul Tulea sau fam lui Mos Costache, romanul orfanului (felix/ot) romanul paternitatii esuate.
 Initial romanul s a intitulat,,  Parintii Otiliei", uj titlu pe deplin justificat potrivit și criticului lit Ovid Crohalmaceanu, pt "ca toate pers, pe rand, joaca rolul de parinti ai fetei, inclusiv Stanica Ratiu."
 A doua semnif a titlului este un simbol al necunoscutului și al nedefinitului care caract vârsta adolescentei, deci miaterul este in egala masura atat al Otiliei, cat si al lui Felix.
 Ca roman tipic balzacian, presupune o galerie de pers cu imp in actiune din primul cap, reunite fiind in clanul familiar.
 Axul in jurul caruia se rotesc pers si ev este batranul Costache Giurgiuveanu, chiar daca el nu da titlul romanului.  Este figura centrala a planului principal de actiune, inca de la începutul rom, apatitia batranului este bizara.  Felix își imaginase ca tutorele sau este un om masiv, avand in vedere ca stia ca este bogat, al doilea plan este tangibil celui dintai,  intreaga actiune a rom se construiește in jurul averii lui Costache care concentrează faptele si reactiile tuturor celorlalte pers interesate mai mult sau mai putin dr moatenire.  Intelegerea pers este favoriAta si de utilizarea naratiunii obiective, pt ca narat omniscient si omniprezent are acces la intimitatea pers pe care o dezvaluie si lectorului : totul din viata lui Mos Costache de la biografia succinta a tineretii pana la analiza patimii pt bani sunt dezvăluite de acest narator.
 Mos C întruchipează un pers caracter, avarul lipsit de accese de mizantropie (ura fata de ceilalți), in realizarea pers sunt folosite ambele procedee de cart, dar acest aspect nu este sinonim cu ideea de complexitate a pers, pt ca trăsăturile nu sunt altele, ci aceleași si insistent accentuate.
 C d, din pers narat ne este dezvaluit p fizic, " vocea"  este a naratorului, pers ii apartine lui Felix : un omuleț subtire,  putin încovoiat,  fata spana, buzele întoarse, galbene de la prea milt fumat,  clipitul rar si moale, vârsta desigur înaintata,  este batran, are exp dr viata, fragil, are un viciu-tigarile, temp este ascuns, sta sub semnul surprizei, deci pers va face uneori lucruri sau va lua decizii care vor surprinde.
 Prin autocart, dupa primul atac cerebral, se confesează lui Felix si lui Whitman si astfel alcătuiește o adevărată fisa biografica, a vorbit despre sine si despre fam din care provine, sunt venetici, macedoni, li se spune Giurgiuveanu pt ca au venit de dincolo de Giurgiu, sunt ft bogati, provine dintr-o fam creata pe tiparul patriarhului, cu tatal sef al clanului (este din nou inf scriit Balzac : " Patria o sa piara daca toti sunt calcati in picioare ;societatea, lumea se bazeaza pe paternitate, totul se prăbușește daca nu isi mai iubesc copiii parintii."), exista si un presentiment : e convins ca va trai mult si atunci cand isi va întâmpina destinul va fii victima unui accident.
 Din persp altor pers :"papa este un om slab, cum il stii... " spune Ot, cu sensul ca este ușor influențabil;Aglae :..  Tu nu esti prevăzător... Suntem in vârstă si mult nu mai avem de așteptat...daca mori nu știe omul unde sa caute banii"  ii reproșează ca nu isi ia masuri, o ingrijoreaza ca va ramane fara moștenire.
Pascalopol: " - Sa fie cum zici tu, Costache, cum iti inchipui ca pot eu (..)  sa vin sa ti iau banii de sub saltea (...)?",  ii reproșează ca nu are încredere in el ; Stanica Rațiu il considera un prefacut, ticalos :" mare pezevenchi",  Felix. Ramase cu gura cascata, uimit(....)  Mos C ii punese in cap sa l faca sa irosească...tot acest venit(...) era ft advarat ce spunea Stanica :batranul este un pezevenchi. ", este dezamăgit ca unchiul ii fura din banii.
 C ind, prin fapte, isi sporeste averea, Felix ia ch casei, ia banii care nu ii aparțin, are in gazda studenti la medicina, acestora le ia tratatele de la Medicina si le vinde, are un debit de tutun, are un restaurant, a redus la maxim ch casei.  Prin limbaj, are un tic, se bâlbâie numai când este vorba de bani.
Prin rel cu alte pers, este un om bun,  o iubește pe Ot, ii face planuri de viitor, vrea sa o adopte ot si sa ii dea averea.
 Conflictul este moral, social si psihologic, intreaga nat a conf compensează conflictul pers masculin.
 Dpdv moral i se poate reprosa refuzul asumarii responsabilității de parinte, amanand la nesfârșit infierea Ot, la limita dintre moral și social se plasează aparitia batranului a carui existenta se traduce prin verbul a avea,  dpdv psihologic este victima presiunii exerxitate de c Tulea si de Stanica, care il minte p M C ca știe unde ii sunt banii si ii va lua imd dupa ce acesta va murii,  M C se panichează și face infarct.
 Mos C este un pers caracter care întruchipează avarul, fiind asemănat cu Hagi Tudose al lui Delavrancea, dar diferența dintre aceștia este ca M C încearcă sa își depășească condiția prin lasarea unei mici sume de bani Ot ai atunci când se îngrijește de sănătate, nu reușește nici acesta sa scape de sub puterea banului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu